Ruszyły praktyki zawodowe

Uczniowie z  klasy technik budownictwa rozpoczęli praktyki zawodowe. Gruntowanie ścian pod tynki, roboty malarskie, spoinowanie płytek, gładzie polimerowe, malowanie farbami akrylowymi, przygotowanie stanowiska do robót tynkarskich, obmiar robót tynkarskich – to przykłady tego, co uczą się uczniowie klasy  technik budownictwa podczas praktyk zawodowych.

 

Czytaj więcej

Wycieczka gastronomiczna

Gastronomia i hotelarstwo to najbardziej rozwijająca się branża w dzisiejszych czasach. Dlatego tez uczniowie klasy 3 technik żywienia i usług gastronomicznych postanowili zobaczyć jak wyglądają te zawody w praktyce, udając się do hotelu Campanille przy ul. Św Tomasza w Krakowie. Spotkanie rozpoczęło się od krótkiego wykładu dyrektora hotelu na temat 3 zasad hotelarstwa: etyki, estetyki    i etykiety. Następnie pod opieką menagera gastronomii zwiedzaliśmy sale konferencyjne, pokoje oraz salę obsługi konsumenta wraz z barem. Młodzież miała również możliwość poznania oprogramowania komputerowego do gastronomii: Gastro Chef.

Czytaj więcej

DZIEŃ OTWARTY W SZKOLE

Dzień otwarty w naszej szkole – 23 maja 2018r.

Przyjdź przekonaj się jaka jest nasza szkoła i nasz internat.
Zapraszamy gimnazjalistów w godzinach od 9.00 do 16.00

Szczegóły na stronie w zakładce:  DNI OTWARTE 

Czytaj więcej

Warsztaty dla techników żywienia

W środę 16 maja uczniowie klasy III TG udadzą się na warsztaty techniki przenoszenia zastawy stołowej oraz sztućców. Warsztaty odbędą się w Hotelu Campanelle. Uczestników wycieczki prosimy o punktualne przybycie na miejsce zbiórki, zabranie ze sobą legitymacji uczniowskiej i dobrego humoru.

Czytaj więcej

Z historią za pan brat

16 maja odbędzie się wycieczka klasy 1Ti oraz 1Tb, w trakcie której poznamy historię, architekturę i urbanistykę Nowej Huty. Odwiedzimy muzeum i dowiemy się: „Jak zbudowano miasto idealne”. Przypominamy, o zabraniu legitymacji szkolnej, wody mineralnej i dobrego humoru. 🙂

Czytaj więcej

Mój ulubiony przedmiot

W naszej szkole  rusza sonda internetowa „Mój ulubiony przedmiot”.

Możesz oddać głos klikając w link: GŁOSOWANIE

Czytaj więcej

Jedziemy z tematem

Technicy    budownictwa    ustalają  ceny  jednostki   produkcyjnej.   Dyskutują
o kosztorysach ofertowych, obliczają czas pracy sprzętu, koszty materiałów oraz koszty robocizny. Zapraszamy gimnazjalistów na lekcję kosztorysowania 23 maja 2018r. o godzinie 11:20 – Z nami kosztorysowanie nie jest trudne. Klasa 3TB.

Czytaj więcej

Spotkanie na AGH

Uczniowie klasy technik informatyk mogą wziąć udział w kolejnym spotkaniu na Uniwersytecie  Otwartym AGH dla Młodzieży w dniu 19 maja 2018 (sobota) o godzinie 11.00:

          INŻYNIERIA DŹWIĘKU I KRAJOBRAZ DŹWIĘKOWY

W ramach wydarzenia
wykład, prof. dr hab. inż. Piotr Kleczkowski:

„Przestrzenne odtwarzanie dźwięku – dziś luksus dla nielicznych, jutro w każdym domu?”

po wykładzie warsztaty nawigacji elektronicznej w praktyce (wymagana wcześniejsza rejestracja):

19 maja 2018 o godz. 11.00, AGH paw. D-1, sala 104

Czytaj więcej

Szkolenia firmy ATLAS

Nasza szkoła znajduje się pod patronatem firmy ATLAS. Dzięki temu uczniowie branży budowlanej mogą systematycznie brać udział w szkoleniach i warsztatach. Zajęcia prowadzą doświadczeni szkoleniowcy, w tym Certyfikowani Fachowcy ATLAS, a do udziału w szkoleniach zaproszeni są również nauczyciele pragnący być na bieżąco z osiągnięciami w budownictwie. Poszczególne zagadnienia realizacyjne są omawiane na realnych przykładach z wykorzystaniem wyrobów nieodpłatnie przekazanych szkołom przez ATLASA. Łódzka firma dodatkowo wspiera szkołę  w wyposażeniu pracowni przeznaczonych do nauki zawodu oraz dostarcza materiały dydaktyczne w postaci czasopisma „ATLAS fachowca”, filmów instruktażowych, innych materiałów informacyjnych.

Czytaj więcej

Technik żywienia…

Gimnazjalisto przypominamy, w  Technikum Nr 2 w  klasie technik żywienia
i usług gastronomicznych  będziemy uczyć Cię na poziomie rozszerzonym: biologii i języka angielskiego.

Będziemy uczyć Cię w przedmiotach zawodowych:

  • sporządzania potraw i napojów
  • organizacji żywienia i usług gastronomicznych
Czytaj więcej